Marketing PR Social Web

7 – те най-често допускани грешки в уебсайтовете на българските хотели

Публикувано в responsadesign.bg

Уеб сайтът на хотела е неговият най-важен маркетинг инструмент

В отпускарския сезон посещенията на уеб сайтовете на хотелите рязко скачат. Да, но това не се отразява в покачване на резервациите. Какъв е проблемът?! Ето няколко възможни обяснения защо се случва това:

Често пъти собствениците или мениджърите на хотели не си дават сметка какъв критично важен за успеха на бизнеса им инструмент е уеб сайтът. Още повече, когато харчат значителна част от рекламния си бюджет за онлайн реклама. Конкуренцията е огромна, а битката, която водят хотелите за спечелването на нашата почивка – безмилостна. На фона на тази епична картинка, онлайн присъствието на някои хотели е далеч от желаното конкурентно ниво. Защо ли?

Причините са много и тук ще изброим само някои от тях:

 1. Уебсайтове на хотели, чийто дизайн не е респонсив или изобщо нямат мобилни версии.
  Хвърлете един поглед на статистиките: трафикът през мобилни устройства расте със страшни темпове. За сравнение през 2013 година, 73,4% от всички интернет потребители ползват интернет от мобилния си телефон. Тази цифра се очаква да нарасне до 90,1% през 2017 година. Виждали ли сте как изглежда уебсайта ви през мобилен телефон? Ако не, сега е момента да го направите.
 2. Неатрактивен и нефункционален уебсайт.
  Уебсайтът е вашият бизнес онлайн, той е най-важният ви маркетингов инструмент. И най-красивият билборд, поставен на най-скъпата позиция няма да ви доведе директно клиенти. Никой няма да ви посети, преди да е посетил уебсайта ви. В днешната дигитална ера, вашият уебсайт трябва да притежава точно толкова звезди, колкото и хотела ви.
 3. Липсващи или неактуални цени за настаняване.
  Липсата на публикувани цени на уебсайта няма да накара потребителите да ви се обадят, даже напротив – просто ще потърсят друг хотел. Неактуалните цени пък са сигнал за некоректност или немарливост на мениджмънта.
 4. Липсваща галерия или галерия със зле подбрани или обработени снимки.
  Снимките трябва да изтъкват основните предимства на вашия хотел, да потапят в атмосферата, да създават и предават настроение, като това далеч не означава да поставите на уебсайта си натруфени и нереални снимки. Хората са силно визуално ориентирани. Те искат да огледат не само стаите, но и всяко кътче от хотела, в който евентуално ще изберат да отседнат. Ако не им го предоставите вие, някой друг ще спечели вашия посетител. Наличието на виртуална разходка е съществено предимство.
 5. Занемарени новини.
  Занемарената секция новини или надпис „Очаквайте скоро!” говорят за липсата на образно казано „живот” в хотела. Все пак вашият уеб сайт е именно мястото, където трябва да споделяте интересни и имиджови новини от и за вашия хотел. Интересните новини печелят любопитството на хората, а имиджовите ви трупат дивиденти и ви преместват нагоре в потребителските класации.
 6. Неподдържани профили в социалните мрежи.
  Хотели с пустеещ Google + профил, twitter профил с 3-ма последователи и страница във facebook с общо 154 лайка и последна публикация от миналата Нова Година изглеждат точно толкова посещаеми, колкото и самите им профили.
 7. Неработещи онлайн резервации и пр.
  Представете си как тъкмо вече сте спечелили вашия потенциален клиент, който е кликнал/видял на/е вашата реклама, посетил е уеб сайта ви и след като се е запознал с условията – попада на неработеща онлайн резервационна система. Излишно е да казваме, че в 99,9% от случаите вече сте го изгубили. По-добре оставете само телефонен номер.

Всичко изброено дотук отблъсква потенциалните ви посетители или най-малкото – не буди тяхното доверие!

hotel-room

Ето какво можете да направите:

 • Поверете уеб дизайна на Вашия уеб сайт на професионалисти и изисквайте той да бъде задължително респонсив.
 • Поискайте оценка на функционалността на вашия уеб сайт и се вслушвайте в съветите на експертите. Отличителен дизайн без да се налага да правите компромис с функционалността би бил идеалния случай. Във всички случаи, нека везните да клонят по-скоро към второто.
 • Обновявайте цените си редовно и се постарайте да опишете всички екстри, които влизат в цената. Прегледният и четлив вид е просто задължителен.
 • Добавете галерия със снимки от целия хотелЗа целта потърсете услугите на професионален фотограф.
 • Поводи за новини в ежедневието на един хотел могат да се намерят винаги, стига да „имате око” за тях. Като се започне от новината по случай чисто новия ви уеб сайт, през обявяването на специалните оферти за сезона или пък сте ангажирали нов главен готвач за ресторанта на хотела, обновили сте стаите или сте закупили нов фитнес уред за салона и пр. и пр. и пр. Специалните оферти е хубаво да бъдат отделени от новините, свързани с вашия хотел.
 • Присъствието ви в най-популярните социални мрежи е повече от задължително.
  Именно там са вашите посетители, чиито „харесвания”, отзиви, коментари и препоръки са от съществено значение за имиджа на вашия хотел, респективно за бизнеса ви. Не правете грешката да създавате профили, ако нямате намерение да ги поддържате. За да поддържа хотелът ви добър имидж в социалните мрежи е необходимо да се консултирате със специалисти или да ангажирате такива, които да се занимават с това вместо вас. Колкото по-рано го направите, толкова по-скоро ще се радвате и на първите положителни резултати. Дори в началото да не виждате въпросните резултати, последователните имидж действия рано или късно ще ви се отплатят. Разбира се, трябва да имате предвид, че използвайки силата на същите социални мрежи, личните блогове и форумите, недоволните клиенти или пък конкурентите ви могат буквално за минути да информират целокупния български народ за наличието например на муха в супата или мухъл в стаята на ваш посетител. За да реагирате адекватно и за да обърнете резултата във ваша полза или поне да туширате неприятните последици се нуждаете от PR специалист, който да реагира светкавично.
 • Коментарът за наработещите резервации, струва ни се, е излишен.
  И все пак, независимо каква резервационна система използвате, важно е тя да бъде удобна за вашите клиенти и за всички онлайн посетители на вашия уебсайт. Ако е прекалено сложна, няма езикови версии или има прекалено много полета за попълване, рискувате да изгубите потенциален клиент.
Facebook
Google+
https://mariazlatarova.com/7-%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%83%D0%B5%D0%B1%D1%81/
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *