Marketing Web

10+0 топ хитрости за успешна Google AdWords кампания

Публикувано в responsadesign.bg

AdWords кампаниите са не само успешен маркетингов инструмент за продажби, но и машина за пари

Знаете ли колко печели Google от AdWords на ден?
100 + милиона $

И сигурно не е случайно. AdWords кампаниите са не само успешен маркетингов инструмент за продажби, но и машина за пари от всички самозвани знайни и незнайни рекламодатели. Защо ли? Ами, защото всички мислят, че могат да напишат успешен продажбен текст и в рамките на няколко клика да създадат още по-успешна и супер таргетирана реклама. Това, както се досещате далеч не е така, но Google ще иска да си платите за “уроците”, ако заложите на проба-грешка стратегията.

google-adwords

И така, не е необходимо да изсипете една торба пари за Google AdWords, за да разберете, че нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Ще ви дам един екстра съвет:

0. По-добре изберете сертифициран Google AdWords специалист?
В случай, че вече сте го направили, няма нужда да четете нататък, но ако все още не сте или имате амбициите да се пробвате сами, ето какво съветват специалистите:

1. Поставете си ясна цел.
Това е “Най-важната част от всяка SEM [search engine marketing) кампания”, казва Michael Ortner, CEO, Capterra. Смисълът на почти всяка кампания е да генерира продажби, ето защо преди да създадете рекламата си, трябва да знаете какво като конкретно действие ще искате от вашите потребители да направят. Например да позвънят по телефона, да попълнят форма за контакт, да поръчат онлайн и т.н. Разбира се, трябва да знаете и как да измерите резултата, така че след кампанията да можете да изчислите нейния успех.

2. Когато създавате текста на рекламата, имайте предвид за кого го пишете.
Създайте си възможно най-детайлизиран профил на потенциалния потребител на вашите продукти или услуги. Следвайте принципа AIDA, съветва Alexa Talpau, Webs9. Акронимът AIDA, често срещан в англоезичните маркетинг източници, се използва за съкращение на думите Attention (внимание),Interest (интерес), Desire (желание) и Action (действие). Ако в рекламното ви послание липсва само една от четирите последователни стъпки в AIDA, то ще се провали.

3. Не подвеждайте клиентите си.
“Вашите реклами трябва напълно да кореспондират на целевата страница, която рекламират”, казва Talpau. Потребителите ви няма да останат очаровани, ако ги примамите някъде, където не искат да отидат. Най-популярната ключова дума трябва да бъде използвана в рекламата и неколкократно в текста на рекламата. Уверете се, че се показват само подходящи заявки.

4. Таргетирайте правилно рекламите си.
Използвайте комбинация от всичките три вида насочване по ключови думи – точно съвпадение (exact match), съвпадение по фраза(phrase match), широко съвпадение(broad match) – в стратегията си за насочване, съветва Susan Mirkin, Market Mentors. Таргетирайте, колкото се може повече – по вид на уебсайта (здраве и уелнес, автомобили и др.), по определено Web поведение, по често посещавани уеб сайтове и др.

5. Не пренебрегвайте мобилните потребители, съветва Shelly Cihan, Adworkshop.
Първо трафикът от мобилни устройства расте със страшни темпове и второ – можете да таргетирате рекламите си с конкретно послание към мобилните потребители, което да включва специални calls-to-action (CTAs) инструменти, които ще говорят директно на аудиторията ви. Ако комбинирате рекламата с responsive landing page (оптимизиран за мобилни устройства) или иначе казано целева страница на рекламата си, това ще доведе до по-високи нива на реализация и положителни впечатления на потребителите.

6. Тествайте винаги.
Запомнете, че колкото и да сте добри, вие можете само да предполагате какво ще работи и за това създайте няколко вида рекламни текста и визии и ги комбинирайте. Заложете и на различни комбинации от ключови думи. Понякога дори само една различна дума може да промени всичко, твърди Talpau. За да постигнете най-добри резултати, наблюдавайте статистиките и сравнявайте. Заложете на тази реклама, която има най-висок CTR (click through rate) и най-нисък CPC (cost per click). След като разберете кое наистина работи, оставете само тази реклама.

7. Имплементирайте conversion tracking.
Проследяването на реализациите е безплатен инструмент, който ви показва какво се случва след като клиент кликне върху рекламите ви – дали е закупил продукта, записал се е за вашия бюлетин или е попълнил форма за контакт. Да имаш възможността да виждаш кои ключови думи задействат продажба, може да ти позволи да оптимизираш ROI (return of investment) от рекламата неколкократно, казва Jason Otter, PCG Digital Marketing.

8. Свържете Google Analytics и Google AdWords.
Обвързването на Google Analytics с AdWords ще ви позволи да анализирате поведението на вашите клиенти на сайта ви. Тази информация може да хвърли светлина върху това как голяма част от трафика на уеб сайта Ви или продажбите идва от AdWords, и да ви помогне да подобрите своите реклами и самия уеб сайт. Подробни инструкции ще намерите тук – https://support.google.com/analytics/answer/1033961?hl=en&topic=1308612&ctx=topic

9. Следете кампанията си и я донастройвате непрекъснато.
“Правейки това най-малко веднъж седмично да поддържате ниски разходи чрез премахване на неефективните ключови думи.”, казва Sean Williams, Referlinks Full Circle Marketing. Настройките в AdWords могат да се променят по всяко време, когато кампанията е в ход.

10. Използвайте remarketing.
Не пренебрегвайте тази опция, защото ще я подцените, съветва Christopher S. Penn, vice president, SHIFT Communications. Това е мощен инструмент за извличане на максимална полза от всеки лев, даден за реклама. Функция, която ви позволява да достигате до хора, които по-рано са посещавали уеб сайта ви. Рекламите ви могат да се показват на тези клиенти, когато посещават други уеб сайтове в дисплейната мрежа на Google. Дори ако хората затворят сайта ви, без да направят покупка или да поръчат услуга, ремаркетингът ви дава възможност да достигнете тези потенциални купувачи, докато разглеждат други уеб сайтове, показвайки им интригуващо послание или оферта, които биха ги накарали да се върнат на сайта ви и да извършат покупка.

 

Facebook
Google+
https://mariazlatarova.com/100-%D1%82%D0%BE%D0%BF-%D1%85%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B0-google-adwords-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *