Lifestyle

Скачай в кабриолета… и да си лягаме

Публикувано в div.bg

cabriolet_bed_joe_colombo

Всички знаем, че мадамите си падат по кабриолети, а мъжете си падат по секса с готини мадами. Това, което не знаехме обаче е че още през далечната 1969 г., един иновативен индустриален дизайнер, който очевидно си е падал и по двете, е създал легло-кабриолет. Това е едно изобретение, което със сигурност би повлияло положително на сексуалните авантюри на всеки мъж, но което, за съжаление, така и не влиза в серийно производство.

Авторът на тази брилянтна идея, разбира се, е италианец и е един от най-влиятелните продуктови дизайнери в историята на дизайна. Името му е Joe Colombo, но съвсем не става въпрос за мафиотския бос на фамилията Colombo, свързан с италианската Cosa Nostra, който носи същото име.

Леглото-кабриолет на Joe Colombo е една материализирана нестандартна концепция, отразяваща неговите ранни дизайнерски търсения в областта на не-мебелите (non-furniture) и революционизирането на интериорното пространство. Дизайнерът създава леглото–кабриолет за собствения си апартамент, като част от идеята да го превърне в мултифункционално обитаемо пространство.

Жълтият гюрук може да бъде затворен напълно, досущ като този на всеки класически кабриолет от онова време, като по този начин осигури на обитателя му една комфортна и напълно интимна обстановка за сън, релакс и пр. Леглото разполага с табло за управление, вентилатор, запалка, радио и телефон, а откъм гърба и с огледало – общо взето всичко, от което един мъж има нужда изправен пред предизвикателството на голото, или полуголото, което скоро ще бъде голо, женско тяло.

joe_colombo_smoke_glass

Колкото до Colombo, той завършва образованието си в Милано, първо учи изящни изкуства в Академията за изящни изкуства, а след това – архитектура в Политехническия университет. Като художник и скулптор, той се увлича по абстрактния импресионизъм. През 1959 г. поема семейната фирма, която произвежда електроуреди и започва да експериментира с нови футуристични конструкции и производствени технологии. Дизайнерът е автор на редица иновативни дизайнерски концепции с подчертан мъжки почерк, сред които фотьойлът “Elda”, столът “Universale” и лампата “Alogena”, която за пръв път внася халогенното осветление в жилищното пространство. Отличават се и мини-мултифункционалната кухня “Boffi”, чашата “Smoke glass”, благодарение на която можеш да държиш с една ръка и чашата, и цигарата си (едно изключително хрумване, според мен), както и популярният комплект за хранене, който и до днес се използва в самолетите от компания Alitalia.

joe_colombo_alitalia

Facebook
Google+
https://mariazlatarova.com/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BB%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B5/
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *