Lifestyle

Артистичният “дон Жуан” сред птиците

Публикувано в div.bg

satin_bowerbird

“Жените обичат мъже със стил!”. Звучи като извадено от контекста клиширано съждение, лишено от конкретика и ясен смисъл. Какво всъщност означава “да имаш стил”? Стилът е преди всичко отношение към себе си, а след това към другите и заобикалящия те свят, той е индивидуалност, забележителен подход към ситуацията, естествена демонстрация на отличителност, дори артистизъм.

“Style is the answer to everything” (в превод: “Стилът е отговорът на всичко”) са думи на Чарлз Буковски, зад правотата на които заставам с уверена убеденост. И да, жените обичат мъже със стил! Категорични доказателства за това се намират дори в животинския свят. И докато в нашето еволюционно “развито” консуматорско общество стилът има ярко изразен финикийски еквивалент, то в животинския свят на мъжкарите им се налага да разчитат най-вече на другите неизменни съставки на стила – оригиналност и изобретателност.

За да ви докажа теорията си, бих искала да ви разкажа за един удивителен мъжкар с изключителен артистизъм и усещане за стил – “Беседковата птица” (Satin Bower Bird). Птичката обитава сенчестите гори на планината Аделберт в Папуа – Нова Гвинея, а името ѝ произхожда от изумителните ѝ умения на архитект, строител и дизайнер в едно, като талантите на тази птица далеч не се изчерпват дотук, но за останалото ще научите малко по-късно.

Възхищението ми започва още от името на тази птица. Звучи някак романтично, като от стар любовен роман. Сатенено-черното оперение, сякаш грижливо пригладено с брилянтин на този удивителен орнитологичен представител на биологичното разнообразие напомня за стила “ретро джентълмен” и навява асоциации за изисканост и класа. Освен всичко останало, този мъжкар има забележителна визия. За да спечели женската, мъжкарят полага доста усилия. Той строи беседка – един вид будоар за неговата дама, като декорира района около нея с цветя, пера, плодове, гъби, черупки от охлюви и изобщо всичко, което му се стори оригинално с оглед вкуса на женската.

Е, беседката е просто от клонки и пръчици, но пък старанието на птицата да я превърне в красив храм на любовта е достойно за уважение. Това начинание му отнема около 9 до 10 месеца, а за да се сдобие с по-оригинални материали за декорация, беседковата птица често краде предмети от съперниците си. Понякога дори прекрачва моралните граници като разрушава гнездата им, но пък това си е неписан закон в условията на конкуренция.

Като един истински мъжкар, “Беседковата птица” има ярко изразен афинитет към синьото. Явно не е случайно, че и в човешкия свят синьото се възприема като традиционно мъжки цвят. Сред сините предмети, които колекционира за декорация на беседката, се намират пластмасови капачки от бутилки, лъскави стъкълца, щипки за пране, парчета плат и всевъзможни сини елементи от човешкия бит. Сега ми хрумва, че тази птица, без да иска, спазва старата английска традиция при сватбите, която гласи “Нещо ново, нещо старо, нещо синьо, нещо назаем и нещо счупено”. Удивително, нали?!

Когато “любовната квартира” е готова, мъжкият каца на близкото дърво и посредством пронизителни викове примамва женските там. Когато дамата се появи, той танцува пред нея, хванал в човката си предмет от декорацията. За да спечели благоразположението на женската, той трябва да бъде оригинален, тъй като тя оценява не само комфорта на обстановката, броя и уникалността на предметите в будоара, но и артистичните му умения на певец и танцьор. Естествено, като  типичен  “дон Жуан”, той  умее да се перчи с финес.

Тази птица определено има стил, съчетан със стратегически познания по ухажване! Както вероятно сте се досетили, още при споменаването на “дон Жуан”, всички тези забележителни усилия на пернатия чаровник са посветени на една единствена цел – да бъде избран от женската за осъществяване на сексуален контакт. И понеже в природата този интимен акт не се извършва самоцелно, съответно – да я оплоди.

Тъй като беседковите птици са полигамни, по-оригиналните мъжкари с по-дизайнерски ергенски квартири и изключителни артистични умения успяват да прелъстят до 25 различни женски на размножителен сезон, а някои – нито една. Обратно, след разузнавателни визити на редица ергенски квартири, повечето от дамите “Беседкови птици” избират да се отдадат само на един мъжкар. Звучи разочароващо, но е факт!

И така, изводът отново е “Жените обичат мъже със стил!” и дори с ясното съзнание, че ще бъдат прелъстени и изоставени, си падат неудържимо по “дон Жуани”.

Facebook
Google+
https://mariazlatarova.com/%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BD-%D0%B6%D1%83%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *